Nieuwsflits antischimmel en verder

08-10-2018

Belangrijk: Digitalisering 1 op 1 overeenkomst

Binnenkort kunt u van inforund een mail verwachten waar in staat dat de bilaterale overeenkomst met Dierenkliniek Deventer is komen te vervallen. Meteen daarna volgt een verzoek tot ondertekening van een nieuwe bilaterale overeenkomst. Dit is met een paar muisklikken ‘gepiept’ waarna u er in de toekomst geen omkijken meer naar heeft. Voor controleurs van Qlip hoeft u niet meer de hele boekhouding overhoop te halen op zoek naar dat ene document, er hoeven geen papiertjes meer uitgeprint te worden in het geval van een vervangende dierenarts door zwangerschap of een gebroken pols. Alleen maar voordelen dus, maar: pas geldig als u heeft getekend digitaal!

Antischimmel

En dan het volgende. De pepernoten liggen al weken in de schappen, speculaas en chocoladeletters op iedere straathoek. Het wachten is nog op die goedheiligman op zijn.. schimmel!

Schimmel, in de volksmond ook wel ringschurft of ringworm genoemd wordt veroorzaakt door de huidschimmel Trichophyton verrucosum. De besmetting vindt vooral plaats door direct contact tussen dieren maar is ook indirect mogelijk via stalonderdelen en gereedschappen (ook de injectiespuit!). Kalveren kunnen drager van de schimmel zijn zonder zichtbare verschijnselen, maar door een verminderde weerstand, hoge infectiedruk en/of een slecht stalklimaat (warm, vochtig) kan de besmetting snel om zich heen grijpen.
Gevolg is een stal vol kalveren met ringvormige grijze kale plekken op de kop rondom de ogen, in de hals, en in ernstige gevallen ook de gehele romp. Dieren bouwen na een infectie weerstand op tegen huidschimmel, maar dit kan maanden duren. In sommige gevallen is de infectie zo heftig dat de kalveren dusdanig verzwakken door ontsteking van de gehele opperhuid, dat zij hieraan sterven of door de dierenarts uit hun lijden verlost moeten worden.
Ook als een schimmelinfectie niet zo heftig verloopt hebben de kalveren hier ongemak van, wat zich ‘terugbetaald’ in gemiste groei. Ze bereiken later hun inseminatie gewicht dus de afkalfleeftijd stijgt, en daarmee het aantal stuks jongvee. Daarnaast is het een zoönose! Oftewel: een dierziekte die ook voor de mens gevaarlijk is. Dit is extra belangrijk voor bedrijven met een publieke functie of neventak. Want in tegenstelling tot koeien bouwen wij er geen weerstand tegen op!

Sinds kort is er een nieuw schimmelvaccin op de markt dat veilig ingezet kan worden bij kalveren vanaf 1 dag leeftijd en wat bescherming geeft tot minimaal 5 jaar na vaccinatie.

(herhalingsvaccinatie 10-14 dagen na de eerste) Dit kan zowel preventief als curatief: dus heeft u problemen en wilt u er vanaf? Of wilt u juist de problemen voor zijn: vaccineer! En het beste nieuws: het is betaalbaarder geworden dan de oude entstof.
Valt pakjesavond wel heel vroeg dit jaar.
Vraag uw dierenarts voor meer informatie, of om meteen een afspraak te maken!

Vervangend product voor Norodine 24 solution for injection

Norodine 24 solution for injection is niet meer leverbaar. Voor de indicatie kalverdiarree is het vervangende product Amphoprim. Dit is hetzelfde product dat u gebruikt voor de indicatie klinische mastitis graad 3.

REG NL Middel Doeldier Toediening Dosering Freq. Duur
i. dgn
W.tijd M.
i. dgn
W.tijd V.
i. dgn
8471 Amphoprim 100 ml Kalf/niet-melkgevend In de spier (IM) 1 ml per 16 kg LG 2 x per dag 3 – 5 7 28

Wat betreft indicatie en wachttijden is het middel exact hetzelfde als de Norodine 24. Reden voor vervanging is een productiestop van Norodine 24 voor onbepaalde tijd. Omdat de Norodine nog op uw bedrijfsbehandelplan staat is het belangrijk dat u deze pagina print en bewaart bij uw BBP. Bij het opstellen van de nieuwe BBP’s volgend jaar wordt het plan aangepast. Overigens blijft deze tekst, net als alle andere nieuwsflitsen, ook op de website leesbaar!