Nieuwsflits Pinkengriep

17-09-2018

De R zit weer in de maand..

De dagen worden korter, de nachten kouder; voor het jongvee betekent dit een verhoogd risico op longontsteking. Snotneuzen, hoge koorts, hoesten helaas kennen we het allemaal wel.

Het pinkengriep-virus tast het longweefsel aan, en zo kan een bacterie de kans krijgen om een ‘super-infectie’ te veroorzaken waarbij de dieren koorts hebben, ernstig hoesten en vaak benauwd zijn. Een uitgebreide behandeling met koortsremmers en antibiotica is dan helaas noodzakelijk. Ondanks behandeling lopen dieren vaak blijvende schade aan de longen en groeivertraging op.

Voorkomen is beter dan genezen!

Hoe is nu te voorkomen dat de dieren zo ziek worden?

Een goede huisvesting (voldoende frisse lucht, geen tocht, droge boxjes/stal) en een optimale weerstand bij de kalfjes zorgt voor minder kans op aanslaan van de infectie. Een kalverbodywarmer zorgt dat het jonge kalf ook in een koude omgeving lekker warm blijft en zijn energie kan gebruiken om infecties te weren en te groeien.

Vaccinatie

Wij adviseren om de weerstand van de kalfjes zeker in de wintermaanden extra te ondersteunen door de dieren te vaccineren tegen pinkengriep. Hierbij zijn er twee verschillende vaccins beschikbaar met ieder een andere werkzame tijd, specifieke bescherming en wijze van gebruik. Overleg met ons wat voor jullie bedrijf de beste strategie is.

Rispoval neusenting voor vroege en snelle bescherming. Bij de jonge kalfjes van een week oud kan gevaccineerd worden met de neusenting. Deze is 3 maanden werkzaam tegen de belangrijkste verwekkers van pinkengriep.

Bovipast voor uitgebreide en langdurige bescherming. Kalveren worden twee keer gevaccineerd vanaf 2 weken leeftijd. Dit vaccin beschermt naast de meest voorkomende virussen ook tegen pasteurella, een belangrijke bacteriele verwekker van longontsteking.

Mocht het kalf helaas toch gegrepen worden door longontsteking, dan blijft er niks anders over dan de dieren grondig te behandelen met een middel dat specifiek voor deze aandoening is geregistreerd volgens bedrijfsbehandelplan. Helaas is er dan vaak al wel schade opgetreden aan de longen met mogelijk blijvende restverschijnselen tot gevolg. (slechte groei, slechte productie etc)

Harry en zijn avonturen:

Dankzij het feit dat mijn baasje elke nacht de sproeier in de wei heeft gezet, heb ik de hele zomer mooi groen gras in de wei kunnen eten. Ze vond het alleen niet zo leuk, dat ik steeds de slang doormidden probeer te bijten. Het is me gelukt er een paar extra sproeigaatjes in te krijgen. Verder was ik erg blij met de partytent voor de schaduw…. Helaas vloog die wel door de lucht bij de enige regenbui van eind juli.

Omdat ik toch wel behoorlijk moest zweten in de warme periode, heeft mijn baas op mijn rug de haren kort geschoren: dit voelt wel lekker fris aan. Tevens heeft ze er een goedje opgegoten (Butox) en sindsdien heb ik helemaal geen last meer van de vliegen: geweldig!

Groetjes van Harry (PS: ben ook erg blij met mijn “krabpaal”).