Zomerflits: Harry en de aanhoudende hitte

22-07-2018

Even voorstellen: Ik ben Harry

Ik ben een kruising Belgisch Blauw kalf van 11 weken oud en woon sinds 2 weken bij Karin van Heuven-van Kats. Hoe is dit zo gekomen, zult u zich misschien afvragen. Ik ben een stierkalf wat is geboren op een melkveebedrijf half april dit jaar. Helaas waren mijn beide voorpoten bij de geboorte zo krom dat ik niet kon lopen

Ondanks de fysiotherapie en spalken lukte het niet om mijn poten ook maar iets rechter te krijgen. Het zag er niet goed voor me uit, want de   dierenarts werd gebeld voor euthanasie. Gelukkig wilden de dierenartsen wel iets nieuws proberen en toen ben ik geopereerd: de buigpezen aan de achterkant van mijn voorpoten zijn doorgesneden toen ik onder narcose lag. Tegelijkertijd ben ik (helaas) gecastreerd. Daarna heb ik 3 weken in het gips rondgehobbeld. Ik was blij dat het gips eraf mocht en nadat ik van de melk ben gehaald ben ik in de weide aan de Schaarsweg terecht gekomen. Op het melkveebedrijf was geen plek voor mij. De komende tijd zal ik af en toe wat stukjes in deze nieuwsflits schrijven. Tot dan en ik houd u op de hoogte van mijn avonturen!

De aanhoudende hitte

We hebben er allemaal last van: de aanhoudende hitte. Fijn voor op vakantie, maar je wordt er niet productiever van. Koeien hebben bij een temperatuur van 20°C en een luchtvochtigheid van 60-80 procent al last van de warmte. Hoe hoger de temperatuur hoe meer energie een koe gebruikt om zichzelf te koelen. Eigenlijk heeft de koe dan dus meer voeding dan normaal nodig om in die energie te voorzien. Maar als koeien het te warm hebben, gaan ze juist minder eten. Pensverzuring en een teruglopende melkgift zijn het mogelijke gevolg.

Koeien met hittestress grazen nog maar heel weinig, drinken veel en rusten voortdurend. Door de geringe grasopname geven ze veel minder melk. Vaak hebben ze nog wel trek in krachtvoer, maar daardoor ligt een verstoorde balans tussen ruw- en krachtvoer en daarmee pensverzuring op de loer. Nog minder eetlust is daarvan het resultaat: een neerwaartse spiraal. Ook een verminderde conditie en verlaagde weerstand zijn het gevolg van hittestress.

Door de aanhoudende droogte staat er ook nog nauwelijks lekker gras in de weilanden, wat de opnamehoeveelheid  van ruwvoer verder verkleint. koeien die niet meer lekker grazen, gaan hangen in de wei of ‘vergaderplekken’ houden. Dat is een heel duidelijk teken dat de dieren het te warm hebben en dat ze in liever naar hun goed geventileerde, geïsoleerde stal willen.
Zeker bij de temperaturen die voor volgende week voorspeld worden is het verstandig de koeien overdag binnen te houden en ’s nachts naar buiten te doen.

Verschijnselen die op kunnen treden bij hittestress zijn:

 • snelle en pompende ademhaling
 • zweten en speekselen; hierdoor verliest de koe veel vocht en bicarbonaat en dit leidt tot een verhoogd risico op pensverzuring
 • extra wateropname
 • verminderde droge stof-opname (tot 22%!)
 • twee tot drie uur per dag minder liggen; staand kunnen koeien hun warmte makkelijker kwijt
 • verminderde melkproductie
 • verminderde weerstand met als gevolg uier- en klauwproblemen

Er zijn maatregelen die u kunt nemen om bovengenoemde nadelige gevolgen zo veel mogelijk te beperken:

 • Zorg voor voldoende schaduw in de wei, of liever nog, houd de dieren bij warm weer overdag binnen
 • Zorg voor voldoende en grote waterbakken met schoon en fris water (bij warm weer extra waterbakken plaatsen)
 • Voedingsmaatregelen: vaker voeren in kleine porties zodat het voer minder opwarmt, de krachtvoergift verminderen en 200 gram bicarbonaat per koe per dag bijvoeren om pensverzuring tegen te gaan
 • Dakisolatie; de lucht onder niet-geïsoleerde daken is al snel 10 graden warmer
 • Koel het dak met water
 • Koel de koeien met ventilatoren (eventueel in combinatie met een sproei-installatie)
 • Bij een zieke koe: zorg dat hij voldoende koel blijft door haar inde schaduw te laten liggen/lopen (tentje erover, of parasol), en koel de warme koe extra af door koud water over haar lichaam te gieten.
 • Vergeet ook vooral uw jongste dieren: zorg voor schaduw bij de kalfjes en bied onbeperkt extra water aan tussen de (normale) melkporties door.

 

Vervangend produkt voor Procpen

Per heden is er een vervangend produkt op onze plank gekomen: met bijna dezelfde naam…..

Naam product:           Procpen 30.
Registratienummer: REGNL 9933.
Dosering:                  1 ml per 30 kg lichaamsgewicht in de spier 1 keer daags
Duur behandeling:   3-5 dagen
Wachttijd:                 melk 3 dagen, vlees 5 dagen

Wat betreft indicatie en wachttijden is het middel exact hetzelfde als de procpen. De reden voor dit andere produkt is dat de fabrikant het oorspronkelijke middel niet meer produceert. Omdat de “oude” Procpen nog op uw Bedrijfsbehandelplan staat is het belangrijk dat u dit stukje tekst print en bewaart bij uw BBP. U kunt het trouwens ook nog altijd opzoeken op onze website. Dit is dus een (tijdelijke) bijlage voor uw BBP tot hier volgend jaar een nieuwe voor wordt opgesteld.