Nieuwsflits Vlieg er eens uit!!

11-04-2018

Over vliegenbestrijding, de veehoudersavond en vouchers…

Vliegenbestrijding; wees op tijd

In het paasweekend zijn de eerste koeien weer losgelaten in de wei. Leuk voor de burger, maar er kleven ook risico’s aan. Een van de voornaamste is de vlieg. Behalve irritatie dragen ze ook verscheidene ziektes over: denk hierbij aan Schmallenberg, Blauw tong, maar ook mastitis veroorzaakt door S. aureus of de zomerwrang bacterie (T. Pyogenes).

Een vlieg legt al gauw 1.000 eitjes, die na 15 dagen al tot nieuwe geslachtsrijpe vliegen lijdt, die op hun beurt ieder weer 1.000 eitjes leggen die 15 dagen dáárna weer… etc. etc.

Om deze problemen tijdig de kop in te drukken is een vroege behandeling van dier (en omgeving) op zijn plaats. Auriplak en Butox Pour-on zijn geregistreerde behandelingen ter preventie van besmettingen door uitwendige parasieten zoals vliegen en luizen bij rund en schaap. In de stal zelf is met name een goede ventilatie van belang om koeien vliegvrij te houden.

Verder is het voorkomen van broedplaatsen voor vliegen verstandig: hygiënisch werken is hierbij het voornaamste. Bewaar afval in een afsluitbare bak, houdt drinkemmers van de kalveren schoon en mest strohokken tijdig af.

Geslaagde veehoudersavond 2018

Met alle stoelen bezet kende ook de veehoudersavond van dit jaar een zeer goede opkomst. Alle aanwezigen zagen hoe een dappere Koen Willemink de uitdaging van Rick aanging om (bijna) zonder zweten te laten zien hoeveel energie een koe ieder moment van de dag moet verbranden om 40kg melk te kunnen produceren. Nogmaals bedankt Koen! Het belang van een soepel verlopende transitie werd zo eens te meer duidelijk, en ook hoe de dierenartsen van Dierenkliniek Deventer u hierin kunnen ondersteunen met bijvoorbeeld het ABCDeventer.

Martin Brandsma van Elanco (tevens de vroegst melkende melkveehouder in de zaal) vertelde in een interessante presentatie over de uitdagingen die een melkkoe te verduren krijgt rondom afkalven. De gevaren en gevolgen van ketose en leververvetting voor baarmoederontsteking en mastitis begin lactatie werden maar al te duidelijk gemaakt. En gelukkig ook mogelijke oplossingen. Heeft u hierover, of over andere dier gerelateerde onderwerpen nog vragen, neem gerust contact op met de praktijk!

Orbenin Lactation het beste middel voor uw koeien??

Orbenin Lactation hebben we nu al weer ruim een jaar op de plank staan. Voor een deel van u is dit eerste keuze middel ook daadwerkelijk het meest gebruikte middel. Anderen blijven toch nog bij de oude bekende tweede keuze middelen Ubrolexin en Avuloxil.

Maar is dit wel de juiste keuze op uw bedrijf? Om hier een beter beeld van te krijgen bieden wij u nu bij het bestellen van een doos Orbenin Lactation twee vouchers aan, waarmee u op de praktijk een sneltest kunt laten doen van melk van een te behandelen koe. Lever de melk wel in op maandag tot en met donderdag, om ook echt binnen 24 uur een resultaat te kunnen ontvangen. De actie loopt tot en met eind mei.