Nieuwsflits november – Over kalfjes, cursus en afscheid.

14-11-2017

Pinkengriep: haal de bodywarmers maar weer uit de kast!
De herfst heeft haar intrede gedaan en we trekken allemaal de warme jassen weer aan. Tijd om dat ook bij uw kalveren te doen! Om longontsteking te voorkomen is het belangrijk dat we onze kalveren beschermen tegen lage temperaturen (<15°C) en tocht. U kunt dat heel gemakkelijk doen door de bodywarmers weer uit de kast te halen en ze nu aan te doen bij uw melkkoeien van de toekomst! Belangrijkste reden om uw kalf een bodywarmer te geven is te voorkomen dat het kalf veel energie verbruikt om warm te blijven, hierdoor minder groeit en een dip in de weerstand krijgt, waardoor griep en longontsteking op de loer ligt.
Door de toegenomen luchtvochtigheid kunnen ziekteverwekkende virussen en bacteriën langer overleven en zich gemakkelijk verplaatsen tussen verschillende leeftijdsgroepen. Pompende kalveren die slecht drinken, hoge koorts en zelfs kunnen doodgaan, zien we helaas nog te vaak. De opgelopen groeiachterstand, kosten van behandeling en het toekomstige productieverlies geeft een hoge schadepost. Om ziekte te voorkomen en klachten te verminderen kunt u uw kalveren daarom beschermen met behulp van vaccinatie.

  • Wist u dat u zelf de eerste vaccinatie geeft met behulp van uw eerste biestgift?
  • Wist u dat u de energiegift via de melk alweer mag verhogen in verband met de lage temperaturen?
  • Wist u dat u de groei van uw kalveren verhoogt en problemen voorkomt door ze de bodywarmers aan te doen?
  • Wist u dat u uw kalveren al kunt vaccineren tegen pinkengriep vanaf 9 dagen leeftijd?

De bodywarmers kosten 25 euro per stuk. U krijgt er 5 voor 100 euro, dus bij aanschaf van 4 bodywarmers 1 gratis.

Vertrek Jorien Druijf:
Jorien heeft besloten om te stoppen met haar praktijkwerk in onze Dierenkliniek per 1 januari 2018. Ze gaat op zoek naar een nieuwe uitdaging en kiest daarmee ook bewust om meer tijd te kunnen besteden aan haar jonge gezin. Het vak dierenarts is nu eenmaal niet altijd een 8 tot 5 baan en vergt best veel flexibiliteit, wat soms moeilijk combineert met jonge kinderen. Wij wensen Jorien heel veel succes in de toekomst en bedanken haar voor de prettige samenwerking van de afgelopen jaren.

Aanbieding Ferti-bolussen:
Er is ons door de fabrikant een partij bolussen beschikbaar gesteld met een houdbaarheid tot tenminste november 2017. Dit is niet erg lang meer en om te voorkomen dat ze vernietigd moeten gaan worden, kunnen we de bolussen tegen een zeer goedkope prijs aanbieden : 75% korting! Dus voor een doosje met 20 bolussen betaalt u nu maar 25,60 euro (ipv 102,40 euro).

Laat uw kalveren op tijd onthoornen:
Wij hebben vernomen dat de NVWA in den lande aan het controleren is op of onthoornen goed gebeurd. In de wet staat vastgelegd dat kalveren alleen met een brander onthoornd mogen worden onder plaatselijke verdoving door een dierenarts. Tevens staat er in de wet dat dit alleen mag tussen de leeftijd van 2 en 8 weken. Boven de 8 weken mogen ze officieel niet meer worden gebrand en moeten ze later gezaagd worden. Horens zagen is niemands hobby, volgens mij, dus biedt uw kalveren op tijd aan voor het onthoornen!

Workshop-thema’s komende maanden:
We hebben weer een 4-tal interessante thema’s bedacht, zodat er voor iedereen een interessante en leuke workshop te vinden is: Hieronder vast een opwarmertje:

  1. Klauwen: Het grootste probleem van de moderne melkkoe: pijnlijke klauwen! Hoe kunt u dit voorkomen? Hoe kunt u in uw eigen stal de risico-factoren aanpakken in plaats van steeds die klauwbekapbox weer te moeten grijpen. De datum is bekend voor deze workshop: donderdagmiddag 21 december! Opgave kan via rkempener@dierenkliniekdeventer.nl of tijdens spreekuur 0570-657000.
  2. All times favoriet: Verloskunde. De vorige jaren steeds erg populair en goed ontvangen: op praktische wijze wordt ingegaan op de do’s en dont’s rondom afkalven: wanneer moet u ingrijpen en wanneer niet? Datum ergens in januari
  3. Cafe-avond voor jonge boeren: Speciaal voor net startende veehouders (onder de 30 jaar) willen we een gezellige discussie-avond houden onder het genot van een drankje en hapje, waarin de zaken besproken kunnen worden die bij die doelgroep spelen. Datum ergens in januari.
  4. Sonderen van jonge kalveren: wat wel doen en wat niet doen? Hoe kunt u de techniek het beste uitoefenen en is het eigenlijk aan te raden of niet? Datum ergens in februari

De eerste 10 inschrijvers voor een workshop krijgen een kalverbodywarmer cadeau! Geef u dus snel op!