Paardenflits: over kiezen, wormen en PPID

30-10-2017

Paardenflits: over kiezen, wormen en PPID

Voor u onze eerste paardenflits; een regelmatig terugkerende mail met weetjes, laatste nieuwtjes en adviezen vanuit de praktijk. Veel leesplezier.

Gebitscontrole bij de jaarlijkse enting

Een gezond gebit is van groot belang voor de gezondheid en het welzijn van uw paard. Paardenkiezen zijn namelijk aan een voortdurend slijtageproces onderhevig. En als het gebit dan niet goed recht op elkaar staat, dan slijten de kiezen ook scheef af. Dit heeft scherpe randjes aan de buiten en binnenkant van de kiezen tot gevolg, die het wangslijmvlies kunnen beschadigen. Hierdoor kan een paard lastiger worden bij het rijden (doordat de neusriem in de beschadiging drukt), of kauwt het paard zijn eten onvoldoende goed voordat hij het doorslikt. Dat laatste kan weer ernstige gevolgen hebben als koliek en slokdarmverstoppingen. Ook loop je het risico dat het dier magerder wordt doordat hij minder voer opneemt. Vaak zie je echter aan het gedrag van je paard niets, en lijkt er dus weinig aan de hand. Daarom kan het handig zijn om tijdens de afspraak voor de jaarlijkse enting ook even te vragen of wij (voor 7 euro) het gebit even na willen kijken. Is er niets aan de hand, dan hoeft er ook niets te gebeuren en anders ben je er in ieder geval op tijd bij. Ook bij dieren die al eens een uitgebreide gebitsbehandeling hebben ondergaan is het verstandig om regelmatig de tanden en kiezen te laten nakijken. Vaak ben je dan namelijk met een korte behandeling weer klaar. Een gebitsbehandeling gebeurt in principe onder een klein roesje en een tijdelijke verdoving, zodat het dier er minimaal last van heeft.

Ontwormen, meten is weten

Sinds enkele jaren ontwormen wij paarden alleen nog maar als het ook echt nodig is, dus niet preventief. Om er achter te komen of je paard wel of geen wormbesmetting heeft op gelopen vragen wij altijd mest langs te brengen om aan de hand van de eitelling de beste ontwormbehandeling te bepalen. In de winter produceren de wormen in het paard alleen nauwelijks eieren en is een wormonderzoek dus minder betrouwbaar (dus dan kun je niet met zekerheid zeggen dat het dier geen wormbesmetting heeft als je geen eitjes telt).
Op het moment dat het gras weer gaat groeien, komt ook de worm weer uit zijn winterslaap. Vanaf dat moment kun je door middel van goed monitoren (regelmatig mest laten onderzoeken) bepalen wat het beste tijdstip is om je paard te ontwormen.
Vaak besluiten we om in het najaar de dieren sowieso te ontwormen, omdat je hiermee ook de besmetting met de horzellarve tegengaat en (bij een uitgebreid middel) de lintworm kunt bestrijden. Als je wilt weten wat voor jouw paard het beste is, bel ons dan op maandag, dinsdag woensdag of vrijdag tussen 8.00 en 9.00 uur op 0570-657000.

Het paard met de ziekte van Cushing

Oudere paarden en pony’s hebben regelmatig last van de ziekte van Cushing, ook wel PPID (pituitary pars intermedia dysfunction) genoemd. Het ontstaat door een verkeerde werking van de hypofyse (pituitary gland). Naar schatting komt PPID voor bij 15% van de paarden ouder dan 15 jaar.
De bekendste symptomen van PPID zijn overmatige krullerige haargroei en hoefbevangenheid. De paarden ontwikkelen een lange krullerige vacht die in de zomer ook zeer moeilijk loskomt (paard komt slecht door de haren heen).

De verschijnselen die optreden worden enerzijds veroorzaakt door de verstoring van de verschillende hormoonconcentraties, en zijn anderzijds het gevolg van de directe drukverhoging die de vergrote hypofyse op de omliggende hersendelen uitoefent.

De diagnose kan in de meeste gevallen gesteld worden door bloed af te nemen en te laten onderzoeken.
De komende weken biedt de gezondheidsdienst voor dieren dit bloedonderzoek op PPID gratis aan. Dus als u overweegt om uw dier te laten testen adviseren wij u om voor 31 oktober het bloedonderzoek te laten uitvoeren.
PPID is tot op heden helaas niet te genezen. De symptomen kunnen echter wel verminderen door het paard te behandelen met middelen die de afgiften van de hormonen uit de hypofyse remmen. Deze medicijnen moeten vervolgens wel levenslang worden gegeven.