Save the date: veehoudersavond en oude koeien – 21 maart in Boode

21-02-2017

Veehoudersavond 21 maart in Boode.

Na een lange tijd van onduidelijkheid en veelal slecht nieuws met betrekking tot de agrarische sector is het tijd voor wat positiviteit:

  • Om te beginnen: er mag weer mest uitgereden worden! De ketsplaat kan van zolder, en ook op het maisland mogen weer de nodige kuubs gebracht worden.
  • Nog een paar dagen vorst, beetje sneeuw hier en daar maar als je goed kijkt zie je ‘m staan! Het voorjaar staat voor de deur! De dagen worden langer, warmer en voor je het weet ligt de eerste snede alweer te drogen.
  • De Dierenkliniek Deventer veehoudersavond komt er weer aan! Ieder jaar weer een verassing, maar hoe dan ook een feest! Reserveer dinsdagavond 21 maart vast in je agenda. (locatie; de Serre in Boode, Bathmen)

Ook dit jaar hebben we een persoonlijke draai aan de avond gegeven.
Geheel in de geest van de praktijk, Gezonde dieren, gezond bedrijf! is het dit jaar de duurzaamheid van de melkveehouderij die in de schijnwerper komt te staan. Op de informatie avond zal oud collega Ruben Tolboom vertellen wat de mogelijkheden zijn om het maximale uit uw koeien te halen zonder dat de levensduur hier hieronder lijdt.

Verder zullen we deze avond het nieuwe eerste keuze middel voor mastitis Orbenin Lactation® nader toe lichten. Wanneer moet je dit middel gebruiken? En wanneer juist niet? En hoe maak je het onderscheid? Zoals gewoonlijk wordt de avond afgesloten onder het genot van een hapje en een drankje

Oude koeien

Hoe meet je nou eigenlijk duurzaamheid? Gemiddelde leeftijd van de aanwezige dieren? Leeftijd afgevoerde dieren? Netto dagrendement? Vervangingspercentage? We pakken de Dikke van Dale..

  • Duurzaam. Duurzaam heeft twee betekenissen: -1 met lange levensduur -2 in de zin van `duurzame ontwikkeling`(= ontwikkeling die voorziet in de behoeften van huidige generaties zonder daarmee voor de toekomstige generaties de mogelijkheden in gevaar te brengen ook in hun behoeften te voorzien).

Zonder de andere betekenis(sen) tekort te doen hebben wij dit jaar duurzaamheid simpel vertaald naar: de oudste koe!! Wie heeft op 1 januari de oudste koe in onze praktijk?
De stentor schreef er vorige week het volgende bericht over: http://www.dierenkliniekdeventer.nl/landbouwhuisdieren/nieuws/2017/02/artikel-hennie-beloont-boer-henk-met-126-000-liter-melk/

 

Onderstaand een overzicht van de tien oudste koeien met hun trotse eigenaren. Namens de praktijk: proficiat!

Met vriendelijke groet,

Karin van Heuven-van Kats, Elske van der Mik, Sjoerd Malda, Jorien Druijf en Rick Kempener.