Artikel: Dierenkliniek Deventer pakt droogstandsevaluatie voortvarend op.

18-03-2016

geschreven door Berrie Klein Swormink

Een goede droogstand is essentieel voor een gezonde start van de volgende lactatie en een hoge productie van melkkoeien. Onder de noemer “Droogstand 2.0” probeert Dierenkliniek Deventer haar melkveehouders te ondersteunen bij het verbeteren van de droogstandsstrategie en de uitvoering daarvan.
Dierenkliniek Deventer heeft bij al haar 140 melkveehouders de droogstand geëvalueerd. “Hiervoor hebben we de celgetalgegevens geanalyseerd van alle koeien die in 2015 aan de melk zijn gekomen”, vertelt rundvee-dierenarts Karin van Heuven-van Kats. Al deze gegevens zijn in een grafiek verwerkt, waarmee aan elke veehouder duidelijk gemaakt kan worden hoe hij staat ten opzichte van de andere veehouders in onze praktijk.

foto 1

De rundveedierenartsen van Dierenkliniek Deventer: vlnr: Karin van Heuven-van Kats, Jorien Druijf, Sjoerd Malda, Elske van der Mik en Bert Gerrits.

 

Per bedrijf is berekend welk percentage koeien tijdens de droogstand is genezen van een (subklinische) mastitisinfectie; en tevens het percentage koeien dat tijdens de droogstand een nieuwe mastitis-infectie heeft opgelopen. ,,De veehouders die met hun percentage nieuwe infecties onder de 10% zitten; èn met hun genezing boven de 80% beschouwen we als toppers. Zij krijgen een hele dikke voldoende voor hun droogstandsevaluatie.”

tabel

De afgelopen weken hebben de dierenartsen van Dierenkliniek Deventer hun 15 toppers in het zonnetje gezet met onder meer een lekkere taart en een boek over droogstand. Van Kats: “We hadden natuurlijk ook kunnen beginnen bij de categorie bedrijven waar nog veel te verbeteren valt. Maar we denken dat een positieve benadering beter werkt. Uiteindelijk bespreken we komende tijd met alle veehouders hun resultaten op het gebied van droogzetten.”
Hier vertellen twee melkveehouders uit de top vijftien hoe zij omgaan met de droogstandsperiode.

Interview Herman Reilink
Interview Familie Van Schooten