Nieuwsflits november – Workshops

29-10-2014

Het is alweer eind oktober: de laatste snee is binnen, de eerste diergezondheidsproblemen beginnen.. Jongvee begint te hoesten, de koeien moeten wennen aan nieuw rantsoen en op stal staan. Veel van de problemen zijn echter te voorkomen! Hierin willen wij als dierenkliniek graag assisteren. Om die reden bieden wij verspreid over de komende maanden een aantal workshops aan met uiteenlopende onderwerpen, waarbij de actualiteiten zoveel mogelijk in het oog worden gehouden.

Workshop jongvee opfok: 20 en 24 november 2014

Om te beginnen een workshop voor de kalvervoedsters onder ons (mannen uiteraard ook welkom). Over jongvee opfok is al veel gezegd, maar het laatste woord nog zeer zeker niet. Daarom in samenwerking met For Farmers Hendrix, die het deel over voeding op zich zullen nemen, wordt de jongvee opfok van nuchter kalf tot “kleine herkauwer” uitgewerkt. Onderwerpen zijn: hoe werkt het pasgeboren kalf en preventieve gezondheidszorg. Hierbij komen een aantal actuele ziektes aan bod.

Aangezien jongvee een breed begrip is komen niet alleen de kalveren tót spenen (lees: de eerste levensweek) ter sprake, maar ook de transitie tot drachtige pink. Tot slot staat er voor alle deelnemers aan deze jongvee cursus een heuse goodie bag klaar, met onder andere een unieke gratis Dierenkliniek Deventer kalverbodywarmer. De workshop jongvee opfok is verdeeld over twee middagen op 20 en 24 november, beginnend om 13.30u bij For Farmers Hendrix te Lochem. Aanmelden mogelijk tot 10 november.


Workshop Ketose en energiehuishouding: 26-02-2015

Eind november volgt de gelegenheid tot aanmelding voor de workshop cursus Energiestatus en –huishouding van de melkkoe. Tijdens deze middag komen onderwerpen ter sprake als: body condition score, wat kan ik ermee? Wat is ketose? Wat is de beste behandeling, en nog belangrijker: hoe is het te voorkomen! De workshop vindt plaats op donderdag 26 februari. Aanvang 13.30 uur.


Workshop klauwgezondheid en pijnstilling: 8 januari 2015

Op donderdag 8 januari 2015 van 10.00 tot 16.00 uuur volgt wegens het groot succes van vorig jaar opnieuw de workshop klauwgezondheid en pijnstilling. Welke nieuwe inzichten zijn er op het gebied van klauwen? Wanneer is alleen bekappen voldoende en wanneer moet ik een pijnstiller toedienen? Op deze, en nog veel meer van uw vragen krijgt u een antwoord. Zowel naast een koe in de klauwbekapbox als bedrijfsbreed worden er praktische tips gegeven aan de hand van een beoordeling van risicofactoren.


Workshop verloskunde: 6 februari 2015

Ook in deze donkere dagen komt er nog bijna dagelijks nieuw leven ter wereld op de boerderij. Van oudsher is hierbij in het voorjaar een piek te zien, dus vandaar de workshop verloskunde 6 februari. Oorzaken voor niet vorderende bevallingen, verkeerde ligging van het kalf of hoe bijvoorbeeld een slag in de dracht te diagnosticeren zullen aan bod komen. Tot slot worden redenen van abortus en de geboorte van afwijkende vruchten nog uitgelegd.

Zit er een workshop bij waar u ‘wel wat mee kan’, of die u gewoon heel interessant lijkt? Bel dan de praktijk (0570-657000) of mail: smalda@dierenkliniekdeventer.nl o.v.v. uw naam en de te volgen workshop(s). Voor slechts €50,- (per workshop) bent u deelnemer.

Wees er snel bij want vol=vol en op=op!

WORKSHOP DATUM
Jongvee opfok 20 en 24 november 2014
Ketose en energiehuishouding 3 december 2014
Klauwgezondheid en pijnstilling 8 januari 2015
Verloskunde 6 februari 2015

Met vriendelijke groet,

Sjoerd Malda, Karin van Heuven-van Kats, Elske van der Mik, Bert Gerrits en Jorien Druijf.