Nieuwsflits april

16-04-2013

Avuloxil binnenkort enkele maanden niet leverbaar

AlbioticHelaas heeft de fabrikant van Avuloxil aangekondigd dat het middel enkele maanden niet leverbaar is. Als vervanger hiervoor hebben wij Albiotic Formula op voorraad staan. Dit is een prima uierinjector die elke 12 uur moet worden toegediend gedurende 3 of meer melkmalen. Op het logboek zal een sticker worden geplakt, waarin deze keuze wordt verklaard, zodat u geen problemen krijgt met Qlip, aangezien dit middel niet op uw bedrijfsbehandelplan staat. Dus tijdelijk: Albiotic ipv Avuloxil.

Voorjaar niet altijd zonder risico

Er is de laatste tijd veel mest uitgereden en ook is het zeer snel warmer geworden dus het gras zal hard gaan groeien (…eindelijk). Hierdoor zal er dus veel eiwit en kalium aanwezig zijn in dit vers gegroeide gras. Wanneer u uw dieren dus laat weiden op dit gras, bestaat het risico op kopziekte (=acuut magnesiumtekort. Geef de dieren extra magnesium bij op stal in de vorm van magnesiumoxide over het voer, magnesiumhoudende likstenen of strooi extra magnesium over het land. (In mineralenbolussen zit relatief weinig magnesium)

Wijziging mailadres of opgave ontvangst nieuwsflits

Wilt u een ander mailadres doorgeven? Ga dan naar onderstaande link op onze website: hier kunt u alles invullen. Of wilt u iemand anders attenderen op de mogelijkheid tot ontvangst van deze nieuwsflits van Dierenkliniek Deventer? Stuur dan onderstaande link door naar diegene die de flits nog niet ontvangt.

http://www.dierenkliniekdeventer.nl/landbouwhuisdieren/nieuwsflits/

Elske van der Mik in blijde verwachting

Wij feliciteren Elske met het prachtige gegeven dat zij in verwachting is en rond eind oktober hopelijk gaat bevallen van een gezond kindje. Wij vragen uw begrip voor het feit dat zij dus moet oppassen met te zwaar lichamelijk werk en infectieuze aandoeningen zoals verlossingen van schapen/geiten en niet frisse kalveren. Tijdens de diensten die Elske nog doet, zal er daarom dus altijd een 2e dierenarts beschikbaar zijn. In de zomer zullen wij op zoek gaan naar een dierenarts die Elske kan vervangen tijdens haar zwangerschapsverlof.

Verwerpersonderzoek verplicht nog steeds

Bij runderen die te vroeg afkalven is het laten tappen van een bloedje nog steeds verplicht. De grens ligt bij meer dan 3 maanden drachtig en meer dan 3 weken te vroeg. Nederland is officieel vrij van Brucellose en dat willen we graag zo houden, vandaar de controle. In Belgie en Duitsland zijn de laatste jaren regelmatig uitbraken ontdekt van Brucellose. Deze bloedafname is gratis en u heeft meteen de gelegenheid dit dier op Neospora of andere aandoeningen te laten controleren.

Is er verband tussen Neospora abortus bij koeien, honden en vossen?

Veehouders en dierenartsen vragen zich af en toe af of er verband is tussen Neospora abortus bij koeien, honden en vossen, bijvoorbeeld omdat er vossen dichtbij en in de stal worden gesignaleerd. Eén van de belangrijkste veroorzakers van abortus bij koeien is de parasiet Neospora caninum. Een duidelijk verband tussen honden en koeien is aangetoond. Neospora kent twee soorten gastheren; een zogenaamde tussengastheer en een eindgastheer. De hond, wolf en coyotes zijn eindgastheren. Bij de eindgastheer vindt geslachtelijke voortplanting plaats, waarbij eitjes worden geproduceerd. Met de ontlasting worden de eitjes uitgescheiden waardoor ze in het milieu terechtkomen. Van de vos is niet aangetoond dat deze eindgastheer van Neospora is en daarmee een rol speelt in de cyclus.

Een tussengastheer, zoals de koe, kan zich besmetten door opname van gras of voer dat door de hond met eitjes is besmet, of door het drinken van besmet water. In de koe vindt alleen een ongeslachtelijke voortplanting plaats waarbij geen eitjes worden gevormd. Een besmette koe scheidt de parasiet dus niet uit, en kan daarom de besmetting ook niet overbrengen op een andere koe, maar wel op haar kalf tijdens de dracht.

Geen hondenpoep in de wei!

Ieder voorjaar gaan de koeien de wei in. Maar ook de mensen trekken er weer op uit. Bij mooi weer zal er weer volop gewandeld en gefietst worden, al dan niet met de hond. Hondenpoep in uw weide brengt wel risico’s met zich mee. Wilt u mensen hier op attenderen? Dan kunt u een Neospora-waarschuwingsbordje bij de GD bestellen. Dit duurzame, emaille bordje kunt u eenvoudig op een paal of iets anders vastzetten. Zo verkleint u de kans dat uw melkvee met Neospora in aanraking komt.

De neospora bordjes kosten € 9,40 (inclusief verzenkosten en exclusief btw) en kunnen worden besteld door te bellen naar 0900-1770 of door te mailen naar info@gddeventer.com

Met vriendelijke groeten van uw dierenartsen: Bert, Elske, Karin & Ruben