Nieuwsflits – Koude periode

14-01-2013

Beste melkveehouder,

Er is vorst op komst, misschien kunnen de schaatsen zelfs onder. Dit is mooi voor de stayers, maar niet voor de jongste dieren op uw bedrijf.

Hierbij mailen wij u enkele tips waarmee uw kalveren de koude periode beter kunnen weerstaan en daardoor niet ziek worden en daarmee hun groei behouden.

Kalveren
Door de kou hebben de kalveren meer energie nodig om hun lichaamstemperatuur op peil te houden, daarom;

  • Bij pasgeboren kalveren: geef het kalf zo snel mogelijk biest (2 liter) en hang daarna een warmtelamp boven het pasgeboren dier om de vacht op te drogen. Geef gedurende de 1ste 2 levensdagen minimaal 8 liter biest per dag.
  • Verhoog de concentratie melkpoeder in kunstmelk met 10%, dus van ongeveer 125 gram poeder /liter melk naar ongeveer 140 gram poeder/liter melk.
  • Verhoog het aantal keer dat de dieren per dag (kunst)melk krijgen naar minimaal 3x en geef minimaal 1 liter per dag extra. Dus van ongeveer 6 liter kunstmelk per dag naar ongeveer 7 liter per dag.
  • Het ligbed van het kalf moet schoon en vooral droog zijn, dus strooi de dieren extra in. Als test: ga drie minuten op uw knieën in het hok zitten, heeft u na deze tijd geen koude of natte knieën, dan heeft het kalf dat ook niet!
  • Zorg ervoor dat kalveren in de luwte liggen. Dus hokjes met de (dichte) achterkant in de oostenwind.
  • Kalverdekjes zijn een erg nuttig middel om kalveren vooral in de eerste levensweken warm te houden. Veehouders die ze gebruiken zijn erg positief, betere groei en minder problemen!

Pas bij de oudere koeien op met bevroren voer, met name met bevroren bijprodukten, hier hebben we vorige jaar veel pensstoornissen door gezien!

Succes in de aankomende koude tijd!

Vriendelijke groet,

Elske van der Mik, Bert Gerrits, Karin van Heuven en Ruben Tolboom