Nieuwsflits april

07-05-2012

Weg met die vliegen!

Het voorjaar komt er aan en met het voorjaar de vliegen en knutten.
Veel vliegen zijn vooral hinderlijk voor het vee, maar er zijn ook soorten die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid van uw pinken en koeien.
Want behalve dat vliegen het uier kunnen besmetten en zo zomerwrang kunnen veroorzaken, is er ook een vlieg, de hoornvlieg genaamd die als mede veroorzaker van Stafylococcus Aureus wordt gezien. Daarnaast zijn er ook de knutten, die 5 jaar geleden nog voor veel problemen hebben gezorgd met het verspreiden van blauwtong en nu hetzelfde lijken te hebben gedaan met het Schmallenberg-virus. Hiervan zien we nu nog steeds af en toe de misvormde kalfjes als resultaat zien.
Een goede vliegen en knutten bestrijding is dus essentieel. Binnen onze praktijk hebben wij twee manieren om deze hinderlijke gevleugelden te bestrijden:
Met behulp van auriplak oorplaatjes, die een seizoen lang (tot 4 maand) effectief zijn tegen alle veel voorkomende weidevliegen, en ook een bewezen werkzaamheid hebben tegen knutten. Voor een effectieve bestrijding van de zomerwrang-vlieg is het van belang om aan beide oren een plaatje te bevestigen.
Een andere mogelijkheid om effectief vliegen te bestrijden is door het gebruik van Butox. Dit middel moet iedere 6 weken over de rug van het dier worden verdeeld om zijn werkzaamheid te kunnen garanderen. Butox is verkrijgbaar in verpakkingen van 1 en 2,5 liter (Voor een volwassen rund is 30 ml nodig per keer)

Verwerper? Bel de dierenarts!!!

Om Brucellose-uitbraken op te sporen is bloedonderzoek van verwerpers belangrijk. Een verwerper is een koe die 21 dagen eerder dan de gemiddelde draagtijd kalft en waarvan de dracht meer dan 100 dagen heeft geduurd. Ook wanneer het kalf leeft is het officieel een verwerper! Brucellose is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door bacteriën uit het geslacht Brucella. Naast het verwerpen zijn er meestal weinig andere symptomen, waardoor brucellose niet direct wordt opgemerkt en de bacterie zich ongestoord kan uitbreiden. De ziekte is ook besmettelijk voor de mens en kan onder ander abortus veroorzaken.
Als u een verwerper heeft dan moet u binnen acht dagen na het verwerpen bloed laten afnemen voor onderzoek op Brucella abortus. De koe mag tussen datum bloedafname en datum uitslag niet worden afgevoerd. Nederland is sinds 1999 officieel vrij van Brucella abortus.
Op een Belgisch runderbedrijf in Namen is enkele weken geleden Brucella abortus aangetoond. Twee dieren zijn na bacteriologisch onderzoek positief bevonden en alle dieren op dit fokbedrijf zijn geslacht. Twee andere Belgische bedrijven die een koe hadden aangekocht van het besmette bedrijf blijken ook besmet te zijn. Ook bij deze bedrijven zijn alle dieren geslacht. Op 3 april zijn opnieuw twee positieve bedrijven gemeld in de provincie Namen. Door de recent gevonden besmettingen is de NVWA in Nederland een nieuwe traceringsronde gestart In Nederland waren alle dieren waren tot nu toe klinisch en serologisch negatief voor Brucella abortus.

Wijzigingen wachttijd Avuloxil en dosering Mamyzin

Avuloxil heeft vanaf heden een wachttijd voor de melk van 3,5 dagen, of te wel 84 uur. Dit was altijd 4 dagen.
De behandeling van een koe met Mamyzin is gewijzigd. Bij de oude therapie bleek dat de hoeveelheid van een half flesje nabehandelen vaak te laag was voor het aantal kilo’s dat de koe heeft. Om de werkzaamheid van Mamyzin te verhogen (en hiermee het risico op resistentie te verkleinen) adviseren wij om de koe 3 achtereenvolgende dagen met 10 gram Mamyzin te behandelen. Dat is dus een heel flesje Mamyzin per dag.

Medicijnen bestellen via de website

Het is vanaf nu mogelijk om medicijnen via onze website te bestellen. Met deze bestelwijze hopen wij u meer service te bieden, doordat u zelf kunt bepalen wanneer u uw medicijnen besteld. Dus niet meer gehaast ’s ochtends naar de telefoon. U kunt gedurende de dag uw bestelling intypen op het bestelformulier wat te vinden is op onze website. Hiermee kunt u dus zelf bepalen wanneer u dit doet en geeft daarnaast minder kans op fouten bij het bestellen. Als regel geldt vandaag besteld, morgen geleverd, behalve op zaterdag en zondag uiteraard. Het is verstandig de eerste keer rustig de handleiding bovenaan het formulier door te lezen om fouten te voorkomen. Uiteraard kunt u ook nog altijd telefonisch medicijnen bestellen en advies vragen over het gebruik van diergeneesmiddelen.

Hier kunt u uw medicijnen bestellen