Geboorteregeling bij de kat

Nederland kampt met een overschot aan katten. Een goede geboorteregeling is dan ook noodzakelijk. Mocht u geen nestje willen dan is een vroege sterilisatie/castratie van uw kat te adviseren. Bedenkt u dat de eerste krolsheid van de poes al rond de zesde maand kan optreden; het is dan ook verstandig voor die tijd te bepalen wat voor uw kat de beste oplossing is.

Poes

Een poes heeft 2 tot 3 krolsheidperiodes per jaar, waarin ze meerder malen krols kunnen zijn. De eerste krolsheid treedt op tussen de 6 en 9 maanden leeftijd. Mocht u niet van plan zijn ooit een nestje te fokken dan is de operatieve verwijdering van de eierstokken (meestal sterilisatie genoemd) de beste oplossing. Dit biedt als bijkomend voordeel dat er minder kans is op de ontwikkeling van melkkliertumoren op latere leeftijd.

De sterilisatie van de poes kan al vanaf 6 maanden leeftijd zonder problemen plaatsvinden. Alhoewel de operatie geen zware ingreep is, voelen de meeste katten zich een paar dagen wat minder lekker. Het is belangrijk voor de sterilisatie even een afspraak te maken (tel: 0570-653000). De poes moet in verband met de narcose nuchter zijn op de dag van opereren. Op de dag van de operatie houden wij de poes op de kliniek zodat wij de recovery goed kunnen verzorgen. U moet er dus op rekenen dat u uw huisdier in de middaguren weer op kunt halen. In onze Dierenkliniek krijgen alle poezen voor operatie al een injectie met een pijnstillend middel. Onze ervaring is dat zij zich hierdoor aanzienlijk sneller herstellen!

Mocht u de mogelijkheid op een nestje nog even open willen houden dan is de "poezenpil" een redelijk alternatief. Door het wekelijks verstrekken van een tablet wordt de krolsheid onderdrukt. Nadeel is dat hiermee pas gestart kan worden na de eerste krolsheid.

Kater

Geadviseerd wordt om elke kater te castreren om zodoende het zwerfkattenprobleem in Nederland te verkleinen. Het bezwaar van het ‘intact’ laten van een kater is dat hij vaak overgaat tot het plassen om zo zijn territorium af te bakenen ("sproeien"), dat hij veel op pad is en daarbij een vechtpartij niet uit weg gaat, en dat hij tijdens deze omzwervingen zorgt voor nageslacht.

Een kater kan zonder nadelige gevolgen voor de ontwikkeling vanaf 6-7 maanden leeftijd worden gecastreerd. Het is een misverstand dat de wijdte van de plasbuis bij jong gecastreerde katers kleiner zou zijn. De kans dat de kat hierdoor een verstopte plasbuis krijgt is niets groter dan voor een niet gecastreerde soortgenoot.

Vertoont de kater al sproeigedrag dan dient zo snel mogelijk tot castratie overgegaan te worden. Ook voor de castratie van de kater dient u even telefonisch een afspraak te maken. Omdat ook dit onder narcose gebeurd dient ook de kater op de dag van de operatie nuchter te zijn. De castratie van de kater gebeurt onder volledige anesthesie. De recovery vindt plaats op de praktijk zodat u uw huisdier in de middag weer zal kunnen komen ophalen. Ook de katers krijgen voorafgaand aan de operatie een injectie met een pijnstillend middel.