Geboorteregeling bij de hond - teef

De begrippen castratie en sterilisatie worden vaak verkeerd gebruikt. We noemen het onvruchtbaar maken van mannetjesdieren vaak castratie en van vrouwtjesdieren sterilisatie. Dat is feitelijk onjuist, want vrouwtjesdieren worden ook gecastreerd!

Heel in het kort: bij castratie worden de geslachtshormoon producerende organen verwijderd (bij mannetjes de zaadballen en bij vrouwtjes de eierstokken) en bij sterilisatie worden de eileiders of de zaadleiders onderbroken. De geslachtshormonen blijven dan dus gewoon geproduceerd worden en het effect van deze hormonen op het lichaam en het gedrag van het dier blijft ook aanwezig. Daarom wordt sterilisatie bij dieren eigenlijk nooit toegepast.

De teef is gemiddeld 2 keer per jaar loops. Dit herkent u doordat de vulva dan gezwollen is en er komt bloed uit. Uw teef krijgt belangstelling voor reuen en zal proberen bij u weg te lopen. Ze wordt ook aantrekkelijk voor reuen en deze zullen proberen haar te dekken.
De loopsheid duurt ongeveer drie weken. Tijdens deze drie weken is de teef twee tot drie dagen vruchtbaar. Welke dagen dat zijn verschilt per dier. De eerste loopsheid kondigt zich meestal aan tussen de 6e en 18e levensmaand. Een teef kent geen overgang, dus ze zal haar leven lang loops en dus ook vruchtbaar blijven.

Bij de operatie van de teef worden de eierstokken verwijderd (ovariëctomie). Tijdens de operatie beslist de dierenarts of de baarmoeder eveneens verwijderd moet worden. Dit gebeurt alleen als er afwijkingen aan te zien zijn.
Tegenwoordig bestaat ook de optie om te kiezen voor een "kijkoperatie", ook wel laparoscopische operatie genoemd.
Na de operatie kan de teef niet meer drachtig worden. Een schijnzwangerschap zal hooguit kunnen voorkomen vlak na de operatie, daarna niet meer.

Een teef kan vanaf een leeftijd van 6 maanden geopereerd worden. Een gunstig tijdstip is twee tot drie maanden na het begin van de eerste loopsheid. Het is niet waar dat het voor een teef beter is om voor de operatie een nestje te krijgen. Plan de operatie niet tijdens of rond de loopsheid; dan bestaat er een verhoogde kans op bloedingen tijdens de operatie.

Ons advies is om teven die niet voor de fokkerij gebruikt gaan worden te steriliseren. De sterilisatie heeft namelijk veel meer gezondheidsvoordelen dan nadelen. Het beste tijdstip is voor kleine rassen rond de 6e-7e maand en voor de middelgrote en grote rassen kan beter gekozen worden voor de operatie na de eerste loopsheid.

Voordelen van ovariëctomie (verwijderen van de eierstokken):

 • Definitief: Het is een definitieve oplossing: geen loopsheid meer, geen dracht en geen pups.
 • Schijnzwanger: Schijnzwangerschap behoort tot het verleden.
 • Ontsteking: Baarmoederontstekingen kunnen niet meer optreden.
 • Tumoren: Als de hond voor de derde tot vierde loopsheid is geopereerd, heeft ze veel minder kans op melkkliertumoren.
 • Suikerziekte: De kans op suikerziekte neemt af.

Nadelen van ovariëctomie (verwijderen van de eierstokken):

 • Risico: Het gaat om een operatie onder algehele narcose. Elke operatie brengt een zeker risico met zich mee, al is dit bij de huidige anesthesiemiddelen heel klein.
 • Te dik: De teef heeft na de operatie vaak de neiging te dik te worden. Om dat te voorkomen kunt u het beste een light voeding geven.
 • Definitief: De operatie kan niet meer ongedaan worden gemaakt.
 • Incontinent: Sommige teven, met name die zwaarder zijn dan 20 kilo, kunnen problemen krijgen met urine-incontinentie. Meestal kunt u dit met medicijnen verhelpen.
 • De vacht: Teven van bepaalde rassen krijgen na het verwijderen van de eierstokken een verandering van de vachtstructuur.
 • Vinnig: Jonge teven die voor de ovariëctomie al wat vinnig waren, kunnen dit na de operatie wat erger worden.