Katten trimmen zonder narcose

Waarom trimmen?

Een kat verzorgt zijn eigen vacht wel, zult u denken. Toch is hulp soms gewenst.

katten trimmen zonder narcose

Er bestaan verschillende ‘vachttypes’ en behalve de neus, ogen, bek, voetzooltjes, anus, geslachtsdeel en tepels zit er overal haar! Dit haar is nodig voor de temperatuursregeling wanneer het warm of juist koud is in de omgeving. Tussen de haren zit lucht en door de haren te bewegen wordt de mate van isolatie geregeld. Sommige katten hebben extra vachtverzorging nodig, omdat zij anders klitten krijgen. Een kat die veel klitten heeft, heeft de hele dag pijn. Aaien en lopen doet pijn en zelfs wassen is pijnlijk. Wanneer de kat geen klitten meer heeft, zullen de pijnklachten verdwijnen. De kat zit dan weer goed in zijn vel en dit effect is tijdens de behandeling direct te merken!

Maar klitten zijn niet alleen pijnlijk. Ze kunnen ervoor zorgen dat de vacht gaat vervilten.
Hierbij zit een dikke laag klitten aan elkaar en die laag zit vast op de huid. De ruimte die er dan nog tussen zit zal gaan broeien en zorgt ervoor dat er parasieten (vlooien en teken!) tussen blijven zitten. Dit kan enorme jeuk veroorzaken, terwijl de kat niet kan krabben, want de viltlaag zit ertussen.

Katten zonder klitten, maar die hevig verharen (dit kan ook een kortharige kat zijn), kunnen ook gebaat zijn bij extra hulp bij de vachtverzorging. Dit voorkomt haarballen en u zult ook minder haar in huis vinden!

Welke katten hebben extra vachtverzorging nodig?

Er zijn 4 vachtsoorten (hier alleen langhaar en korthaar):

Langharige kat (alle leeftijden): dit type vergt de meeste verzorging van de kat en van zijn of haar baasje. Ze kunnen soms niet zelf hun gehele vacht goed onderhouden door zich te wassen en omdat de kat zich thuis vaak lastig laat kammen, schiet de vachtverzorging er vaak bij in. Daarnaast kan een druk leven of ziekte zorgen voor minder tijd hiervoor. In de ruiperiode (verhaarperiode) laat de onderwol los en kan de vacht van de ene op de andere dag geheel in de klit raken. Als u uw langharige kat op tijd laat plukken, dan kan dit voorkomen worden.

Oudere kortharige kat: heeft vaak moeite om zichzelf te verzorgen, omdat zijn/haar lenigheid is afgenomen. Vaak is er dan klit en/of viltvorming over de rug ontstaan. Dit is er meestal uit te kammen of te plukken.

Jongere kortharige kat: heeft het minst last van klitten of andere vachtproblemen, maar verhaart het meeste in huis. Dit kan zorgen voor veel schoonmaakwerkzaamheden en ergernis. De korthaar kat kan door de ruiperiode heen geholpen worden, zodat de kat een mooi glanzende, maar niet extreem verharende vacht heeft. Deze kat heeft vaak last van haarballen en/of obstipatie doordat ze veel haar binnen krijgt tijden het wassen. Deze problemen worden verholpen na een trimbehandeling van de kortharige kat.

Kat met overgewicht: of uw kat nu lang of kortharig is, wanneer ze te zwaar is, kan de vacht niet optimaal verzorgd worden. Simpelweg doordat hij/zij, door de omvang, niet meer overal goed bij kan komen. Behalve dat het belangrijk is dat deze kat weer op een gezond gewicht komt, is ondersteuning van de vachtverzorging vaak noodzakelijk.

katten trimmen zonder narcose

Hoe wordt een kat getrimd?

Het trimmen, zoals kammen en scheren, kan heel goed zonder het gebruik van anesthesiemiddelen uitgevoerd worden.

Plukken: wanneer er weinig of alleen goed uitkambare klitten aanwezig zijn, bestaat het belangrijkste deel van de vachtverzorging uit het plukken van de ondervacht. Dit is het doffe pluizige haar. Bij de meeste katten bestaat het grootste deel van de vacht uit deze onderwol. Bij langharige katten is de onderwol in extreme mate aanwezig. De onderwol wordt met de hand verwijderd. Om een vacht goed bij te houden is het nodig om de kat elke 3 maanden te plukken. Daarnaast zult u als eigenaar, tussen de plukbeurten door, de vacht van uw kat elke dag moeten kammen. Als een kat op tijd wordt geplukt zal de vacht niet gaan klitten.

Scheren: dit gebeurt als de vacht zodanig geklit of vervilt is dat scheren de enige oplossing is of als uw kat het niet toelaat om geplukt te worden. De vacht wordt kort geschoren. Niet kaal! Als er op de poten teveel klitten zitten wordt de vacht hierop ook geschoren (dit is vaak de onderzijde van de poot) Het kopje wordt rond geknipt. De snorharen uiteraard niet!

Bij zowel plukken als scheren wordt de staart gekamd en de pootjes in model geknipt.

Wassen: Na het plukken, kammen of scheren gaat uw kat in bad. Na het drogen van de vacht wordt deze nagekamd en geföhnd. Bijna alle katten laten dit prima toe. Daarna kan uw kat weer mooi en goed verzorgt mee naar huis! Dus u hoeft niet te wachten totdat uw kat weer wakker is van de narcose. Veel mensen zijn verbaasd als ze horen dat ook katten en niet alleen honden getrimd moeten worden en dat dit dan zonder narcose kan gebeuren.

Wat zijn de kosten?

In de meeste gevallen zullen de kosten 43,00 euro zijn.
(Kosten zijn afhankelijk van de tijd die we er mee bezig zijn. Dat kan per kat verschillen).

Regelmatige vachtverzorging is absoluut geen overbodige luxe!