Chocolade vergiftiging

19-03-2013

chocolade vergiftiging

In tegenstelling tot mensen zijn honden en katten gevoelig voor chocolade. De toxische component in chocola is theobromine. Dit is giftig voor honden en katten. Honden hebben de neiging om van alles (waaronder dus chocola) op te eten, katten zul je niet snel veel chocola zien eten. Bij veterinaire vergiftigingscentra over de hele wereld is het beeld dan ook dat er bijna nooit katten problemen hebben met chocolade maar bij honden staat chocola wel in de top 10 van vergiftigingen!

De afbraak van theobromine bij hond en kat is heel traag en is pas na circa 6 dagen compleet. Dit zorgt ervoor dat ook honden die vaak kleine beetjes chocolade eten in de problemen kunnen komen. Er vindt dan “stapeling” plaats van theobromine.

Of een hond verschijnselen gaat vertonen van het eten van chocolade is afhankelijk van het gewicht van het dier, het type chocolade en natuurlijk de hoeveelheid die ze opeten. Lichtere hondjes krijgen eerder een toxische hoeveelheid theobromine binnen dan zwaardere honden. Dus met name de kleine rassen moet u goed in de gaten houden. Daarnaast geldt dat hoe donkerder en bitterder de chocolade, hoe meer theobromine je kunt verwachten dus hoe giftiger het is.

Verschijnselen van vergiftiging gaan optreden vanaf circa 20 mg theobromine per kg lichaamsgewicht. Ernstiger wordt het tot 60 mg/kg lichaamsgewicht en boven de 100-200 mg/kg lichaamsgewicht kan het dodelijk zijn. Deze waarden zijn niet zwart/wit, per dier verschilt de gevoeligheid. Het is dus altijd verstandig om bij het vermoeden van het eten van chocolade door uw huisdier contact met ons op te nemen. Tel. 0570-653000.

Lees hier het hele artikel over chocolade vergiftiging

Terug naar nieuwsoverzicht