Vuurwerkangst

12-12-2012

vuurwerkangst

Bang voor vuurwerk?!

Hoe herken je angst:

Duidelijke signalen: huilen, weglopen, onzindelijkheid of zelfs destructief gedrag.
Minder duidelijke signalen (maar net zo erg): wegkruipen, bibberen of bang zijn om naar buiten te gaan.

Bijkomend risico is het ontwikkelen van een angstreactie. De verschillende geluids- en lichtflitsprikkels die samengaan met vuurwerk kunnen er voor zorgen dat de hond ook voor andere zaken als onweer of een voorbijrijdende brommer bang wordt.

Waarom is de hond bang:

De hond heeft geleerd dat het geluid van vuurwerk iets heel engs is.

Oorzaak:

 • verkeerde inprenting
 • slechte socialisatie
 • erg geschrokken van vuurwerk wat een traumatische angst heeft veroorzaakt.

Oplossing:
In de socialisatieperiode van de pup al trainen (3-6maanden leeftijd). De schrikreacties negeren.

Hulpmiddelen en medicatie:

Dap verdamper: Een flacon met verstuiver die in het stopcontact gestoken word. Deze verspreidt gedurende een maand feromonen (geurstoffen) die op huisdieren een rustgevende werking hebben.
Wordt niet door mensen waargenomen en is niet schadelijk.
Ongeveer 2 a 3 weken voor 31 december mee beginnen is vaak niet afdoende. Ook zal de eigenaar met de hond moeten trainen.

Vetranquil tabletten: Tabletten maken de hond suf. Het dier blijft gevoelig voor geluid en kan zelf extra gevoelig ervoor zijn ze kunnen het alleen niet tonen. Eigenlijk heel zielig voor de hond. Dit middel zorgt voor een flinke bloeddrukdaling en is daarom niet geschikt voor epilepsiepatiënten en hartpatiënten. Sommige honden kunnen erg gevoelig zijn voor vetranquil en al bij een lage dosering erg slap worden. Deze individuele gevoeligheid kan de dierenarts niet van te voren voorspellen. Daarom mag u uw hond niet gedurende langere tijd alleen laten na het geven van Vetranquil.

Diazepam tabletten: Kalmerendmiddel, hond wordt rustig en is wat minder gevoelig voor het vuurwerk. De angst neemt snel af,het werkt snel en is slaap verwekkend. Nadeel: De hond leert er niets van en het werkt kort, ongeveer 3 uur,dus het moet om de 3 a 4 uur ingegeven worden. Ook bestaan er grote onderlinge verschillen tussen honden wat betreft dosering en werkingsduur.

Clomicalm tabletten: werken angstverlagend maar het resultaat is pas na weken te zien. Na gebruik is het beter om niet plotseling te stoppen met de therapie maar af te bouwen.

Telizen smakelijk voedingssupplement: kan een bijdrage leveren aan de vermindering van angst voor vuurwerk van hond of kat. Telizen bevat de werkzame stof L-theanine. L-theanine komt van nature voor in groene thee en geeft via een drietal wegen het signaal ‘ontspanning’ af op hersenniveau. Daardoor zwakt het een reactie door abnormale angst af, werkt het rustgevend voor hond en kat en verhoogt het de leercapaciteit.
Het verdient aanbeveling om minimaal 2 maanden voor de jaarwisseling met Telizen te starten voor het beste effect.

Homeopatische middelen ter ondersteuning van training om hond wat toegankelijker te krijgen:

 • Bach bloesems bijv:Rescue Spray van Bach Bloesem. Deze spray sprayt wordt op de tong of wangzak van de hond gesprayd en zorgt voor een geruststellend effect op zijn gemoedstoestand. De normale dosering voor honden is twee keer sprayen maar vaker mag ook. Bach Bloesem Remedies zijn veilig en hebben geen bijwerkingen. Omdat de Rescue in alcohol is geconserveerd kunnen sommige dieren de spray als niet prettig ervaren.
 • Puur nervositeit (puur natuur)
 • Nervelet (VSM)

Geluiden cd:

Pak het favoriete speeltje van de hond en lekkers! Speel met de hond terwijl de cd met geluiden zacht aan staat. Pas wanneer de hond zover is dat hij geen angst meer vertoont bij een bepaald geluidsvolume, kun je de oefening doen met een iets hoger volume. Net zo vaak oefenen bij dit volume totdat de hond geen angst meer vertoont, maar ontspannen met je gaat spelen.
Wanneer de oefening op deze manier zeer geleidelijk wordt opgebouwd, zal de hond geleidelijk de negatieve associatie bij het geluid van vuurwerk, kunnen ombuigen naar een positieve associatie: het geluid van vuurwerk wordt de aankondiging van een geweldig spelletje met zijn favoriete speeltje en met de baas.

Wel op tijd beginnen met deze oefening, liefst ruim voordat er weer vuurwerk wordt afgestoken. Zeker wanneer een hond erg angstig reageert op vuurwerk en je de oefening dus zeer geleidelijk moet opbouwen, kost deze oefening zeker enkele weken!

Wat niet doen wanneer de hond angstig is:

 • Straffen
 • Hond laten vluchten (zelfbelonend gedrag) Dus aanlijnen!! (ook als de hond niet bang is voor vuurwerk, om situaties te voorkomen)
 • Begripvol toespreken
 • Alleen laten
 • Alleen medicijnen geven
 • Naar buiten gaan om ‘hond te laten zien wat er gebeurt’, de kans dat de hond nog banger word is erg groot.

Wat als je dier ontsnapt?:

Zorg voor een kokertje om de nek van je dier met je naam en telefoonnummer, maar nog beter is het dier chippen!

Voor meer informatie over vuurwerkangst kunt u bij ons langs komen of telefonisch contact opnemen.

Terug naar nieuwsoverzicht