Tommy

20-10-2011

Dit is Tommy met zijn bazinnetje. Eind augustus is hij na de vakantie door zijn baasjes opgehaald uit het pension waar hij gelogeerd had. Thuisgekomen bleek hij niet te willen eten en was erg afgevallen. Dierenarts Henk Kooi heeft Tommy onderzocht en constateerde koorts, geelzucht, een te snelle oppervlakkige ademhaling en voelde een vreemde dikte in de buik. Gelukkig was op dat moment Annemarie Reinders  op de kliniek aanwezig om een echo te maken. Op de echo die gemaakt werd bleek dat Tommy een scheur in zijn middenrif had, dat het grootste gedeelte van zijn darmen in de borstholte lag en dat de lever ver naar achteren was verplaatst.

Om Tommy te kunnen redden was een operatie noodzakelijk die doorgaans door specialistische chirurgen wordt uitgevoerd. Spoed was geboden en daarom besloten dierenartsen Enne Kwant en Henk Kooi de operatie zelf uit te voeren.

Gelukkig is het hen gelukt om tijdens de operatie, die uitsluitend onder kunstmatige beademing kan worden uitgevoerd, de darmen weer terug te brengen in de buikholte.

Daarna lukte het om het gat in het middenrif te dichten en de onderdruk in de borstholte te herstellen. Direct na het dichten van het gat begon Tommy weer zelf te ademen en zijn de opgehoopte hoeveelheden ontlasting uit de darmen verwijderd . Daarna kon de lever weer terug op zijn oorspronkelijke positie waardoor er weer galafvoer mogelijk was. Tommy is nog een nacht bij ons gebleven en at 24 uur na de operatie met smaak wat van de vloeibare voeding. In de weken die volgden is Tommy weer op z’n normale gewicht gekomen en maakt het nu uitstekend.

Terug naar nieuwsoverzicht