Heeft mijn kat nierproblemen?

04-05-2010

Er is de laatste tijd iets vreemds met je kat aan de hand. Haar vacht is wat doffer dan normaal, ze heeft wat minder eetlust en ze drinkt en plast meer dan normaal. Meestal denkt men dat het om “ouderdom” of “eenzaamheid” want de kat gaat ’s nachts bijvoorbeeld miauwen op verschillende tonen. Dit kunnen allemaal beginnende aanwijzingen zijn van een nierprobleem bij de kat. Helaas zijn er ook veel katten waar je in het beginstadium van een nierziekte geen duidelijke aanwijzingen van krijgt.

Uit onderzoek is bekend geworden dat 10% van de katten van 10 jaar oud oplopend tot 30% van de katten van 15 jaar en ouder chronische nierziekte hebben. Dit gaat dus om zeer grote aantallen! Hiermee is nierfalen dan ook een van de meest voorkomende oorzaken van sterfte bij katten. Het stadium waarin wij de diagnose stellen is vaak pas als er duidelijke klinische verschijnselen optreden (veel drinken en plassen, overgeven, sterk vermageren). De klinische verschijnselen worden pas zichtbaar als al ca. 75% van de nierfunctie verloren is gegaan. De prognose van nierfalen blijkt sterk afhankelijk te zijn van het tijdstip waarop we dit ontdekken. Voor een effectieve behandeling zou het enorm helpen als wij eerder weten welke katten een nierprobleem hebben en welke niet.

Gelukkig is met urineonderzoek vrij makkelijk een aanwijzing te krijgen of uw kat chronische nierproblemen zou kunnen hebben. Door van katten boven de 10 jaar jaarlijks de urine te laten controleren zullen we sneller de nierpatiënten kunnen opsporen. Hierdoor zijn we in staat om de levenskwaliteit van oudere katten met een gerichte behandeling te verbeteren. En dat is waar wij het uiteindelijk toch voor doen!

Hiervoor hebben we een Niercheck-Kit ontwikkeld die af te halen is aan de balie van elke vestiging. Deze Niercheck-Kit bevat een afgemeten hoeveelheid niet-absorberende kattenbakkorrels, een plastic pipetje voor het hygiënisch opzuigen van de urine, een verzamelbuisje voor het opvangen en vervoeren van de urine naar de dierenartsenpraktijk en voor de eerste 10 eigenaren die een Niercheck-Kit afhalen een waardebon voor een kattenspeeltje! De Niercheck-Kit is gratis, u betaalt alleen het urineonderzoek en heeft de uitslag met toelichting al binnen 2 werkdagen thuis per mail.

Voor welke katten is de Niercheck Kit een aanrader?

  • Elke kat ouder dan 10 jaar
  • Katten met één of meerdere van de volgende verschijnselen:
  • Verminderde eetlust
  • Traagheid, sloomheid, veel slapen
  • Meer drinken dan vroeger
  • Overgeven
  • Vermageren
  • Stinken uit de bek
  • Slechte vachtconditie
Terug naar nieuwsoverzicht