Atopie bij de kat

Atopie komt ook voor bij katten. Atopie kan leiden tot ernstige huidklachten en longklachten. Het beeld van de huidklachten bij de kat is verschillend. Symmetrische kaalheid, miliaire dermatitis en de 3 vormen van het eosinofiel granuloom complex komen voor. De jeukklachten en ten gevolge hiervan weer open ontstoken plekken op de huid komen veel voor op de kop, de nek en de ledematen. Een enkele keer hebben katten dezelfde verschijnselen als honden met atopie; ze bijten en hebben jeuk op de onderpootjes. Ook zien we oorontstekingen als gevolg. De eerste klachten worden meestal gezien voor de leeftijd van 3 jaar. Katten waar huidklachten op latere leeftijd optreden is atopie minder waarschijnlijk. Atopie kunnen wij onderzoeken. Wij willen eerst de andere mogelijke oorzaken van huidklachten uitsluiten. Via bloedonderzoek en desensibilisatie is onderzoek en behandeling mogelijk via de cascade regeling. Nadere informatie kunt u via ons krijgen. Graag willen wij u helpen en begeleiden om uw kat van de jeuk en huidklachten af te helpen.

We kunnen atopie tegenwoordig onderzoeken door bloed (serum) af te nemen en dit op te sturen naar een speciaal hier op ingericht gecertificeerd laboratorium; Artu Biologicals te Lelystad.
Vierentwintig verschillende "allergenen" worden dan onderzocht. Deze allergenen variëren van graspollen tot verschillende huisstofmijten. Dat betekent dat we in het bloed kunnen zien tegen welke allergenen de kat veel antilichamen maken en waar ze dus overgevoelig voor zijn. De duidelijke en overzichtelijke uitslagen en een eventueel behandeladvies worden per mail door mij aan u doorgestuurd (zie voorbeeld uitslagen). Hierna hebben we telefonisch overleg.
Voorbeeld uitslag 1 (.pdf)
Voorbeeld uitslag 2 (.pdf)

De bloeiperiode
 
Maanden J F M A M J J A S O N D
Bomen
Hazelaar                    
Els                        
Berk    
Iep    
Beuk    
Eik    
Populier      
Es        
Wilg        
Esdoorn    
 
Grassen
Grassen in Nederland          
 
Kruiden
Brandnetel        
Bijvoet      
Zuring      
Weegbree        
Ganzevoet      
Paardebloem      
Guldenroede      

Tabel 1: Pollenkalender

Behandelmethoden

Er zijn verschillende behandelmethoden voor de kat.
Wij streven naar een zo vriendelijk mogelijke behandeling zonder bijwerkingen.

  • Vis oliën; Hiervoor gebruiken wij Omega 3 vetzuren in een hoge concentratie in vloeibare vorm speciaal voor katten met atopie huidklachten.
  • Antihistaminica; We gebruiken een combinatie van 2 antihistaminica: chlorpheniramine en hydroxyzine.
  • Speciale shampoo tegen atopie op basis van natuurlijke producten. In deze shampoo zit Phytosphingosine verwerkt, een natuurlijk huidproduct, zie shampoo bij allergie.
  • Een combinatie van de bovengenoemde behandelingen wordt ook regelmatig toegepast.

Er zijn meerdere therapeutica:

  • Cyclosporinen. Cyclosporinen onderdrukken de allergische immuunreactie en hebben niet of nauwelijks bijwerkingen. Het resultaat is goed. Het nadeel is de relatief hoge kosten. De kosten worden door de verzekeringen Proteq en Petplan vergoed. Wij kunnen u over de behandeling verder inlichten.
  • Corticosteroïden kunnen ook worden gebruikt maar geven op lange termijn bijwerkingen.

Afhankelijk van de ernst van de atopie bij de kat zal er gekozen worden voor een therapie of een combinatie therapie. Dit gebeurd uiteraard in overleg met de eigenaar.