Atopie bij de hond

Atopie is vergelijkbaar met wat wij kennen als hooikoorts of huisstofmijt allergie. Gras- en boombollen, huisstofmijt en andere stofjes zorgen bij mensen ervoor dat ze gaan niezen, proesten en traanogen krijgen.
Bij 75% van de honden met atopische dermatitis worden de eerste klachten zichtbaar tussen het eerste en het derde levensjaar. Het gebeurd maar zelden dat de klachten ontstaan jonger dan 6 maanden.

Bij honden is het meest opvallende verschijnsel van atopie de jeuk, die zich uit door het vaak likken of bijten aan de ondervoeten en het met de kop schuren langs de vloer of langs andere objecten. De allergie veroorzaakt vooral roodheid en schilfering van de huid. Het beeld kan verergeren door likken, bijten en krabben waardoor uiteindelijk kale plekken en huidontsteking kunnen Atopie hond - Kopie van MCD dermatologie

Afbeelding
kopie van MCD dermatologie
ontstaan.

De huidveranderingen zijn over het algemeen te vinden aan de kop (vooral rond de snoet en ogen), in de oksels, liezen, op de buik en aan de poten.Oorontsteking is bij zeer veel atopische honden een belangrijk onderdeel van de klachten. Bij een klein deel komen ook hooikoorts verschijnselen voor zoals niezen en ooguitvloeiing. Zie de tekening.

voorpoten

We kunnen atopie tegenwoordig onderzoeken door bloed (serum) af te nemen en dit op te sturen naar een speciaal hier op ingericht gecertificeerd laboratorium; Artu Biologicals te Lelystad.
Vierentwintig verschillende “allergenen” worden dan onderzocht. Deze allergenen variëren van graspollen tot verschillende huisstofmijten.  Dat betekent dat we in het bloed kunnen zien tegen welke allergenen de hond en kat veel antilichamen maken en waar ze dus overgevoelig voor zijn. De duidelijke en overzichtelijke uitslagen en een eventueel behandeladvies  worden per mail door mij aan u doorgestuurd (zie voorbeeld uitslagen). Hierna hebben we telefonisch overleg.

Voorbeelden van uitslagen
Voorbeeld uitslag 1 (.pdf)
Voorbeeld uitslag 2 (.pdf)

De bloeiperiode
 
Maanden J F M A M J J A S O N D
Bomen
Hazelaar                    
Els                        
Berk    
Iep    
Beuk    
Eik    
Populier      
Es        
Wilg        
Esdoorn    
 
Grassen
Grassen in Nederland          
 
Kruiden
Brandnetel        
Bijvoet      
Zuring      
Weegbree        
Ganzevoet      
Paardebloem      
Guldenroede      

Tabel 1: Pollenkalender

Behandelmethoden

Er zijn verschillende behandelmethoden voor de hond.
Wij streven naar een zo vriendelijk mogelijke behandeling zonder bijwerkingen.

 • Vis oliën; Hiervoor gebruiken wij Omega 3 vetzuren in een hoge concentratie in vloeibare vorm speciaal voor honden met atopie huidklachten.
 • Antihistaminica; We gebruiken een combinatie van 2 antihistaminica: chlorpheniramine en hydroxyzine.
 • Speciale shampoo tegen atopie op basis van natuurlijke producten. In deze shampoo zit Phytosphingosine verwerkt, een natuurlijk huidproduct, zie ook shampoo bij allergie.
 • Een combinatie van de bovengenoemde behandelingen wordt ook regelmatig toegepast.

Hyposensibiliseren van de hond wordt ook regelmatig toegepast. Het gecertificeerde laboratorium Artu Biological maakt in opdracht van ons een specifiek serum. Hier zitten de allergenen in verwerkt waar uw hond allergisch voor is, maar dan in een zeer lage dosering. Wij leren u hoe u maandelijks de serum injecties moet geven. De slagingspercentage is 80%, het is een vriendelijke en makkelijke behandeling en er zijn geen bijwerkingen. Verdere informatie en kosten van de therapie worden met u doorgenomen.

Er zijn meerdere therapeutica welke kunnen worden toegediend:

 • Cyclosporinen. Cyclosporinen onderdrukken de allergische immuunreactie en hebben niet of nauwelijks bijwerkingen. Het resultaat is goed. Het nadeel is de relatief hoge kosten. De kosten worden door de verzekeringen Proteq en Petplan vergoed. Wij kunnen u over de behandeling verder inlichten.

  Meer informatie Atopica:
  Bijsluiter Atopica 25
  Bijsluiter Atopica 50
  Bijsluiter Atopica 100
 • Corticosteroïden kunnen ook worden gebruikt maar geven op lange termijn bijwerkingen.

Afhankelijk van de ernst van de atopie bij de hond zal er gekozen worden voor een therapie of een combinatie therapie. Dit gebeurd uiteraard in overleg met de eigenaar.