Elektronisch patiëntendossier

dierpas

Dierenkliniek Deventer werkt met Elektronisch patiëntendossier voor dieren. Het elektronisch patiëntendossier (EPD) is bij de mens nog een heftig onderwerp van discussie. Naast organisatorische problemen spelen voornamelijk privacy-vraagstukken een rol die een snelle invoering voorlopig blokkeren. Met het EPD voor dieren is het inmiddels anders gesteld. De Dierpas is het systeem wat het EPD voor dieren mogelijk maakt. Deze chipkaart zorgt voor een unieke toegang voor de huisdiereigenaar op een centrale website. Anderzijds is deze website gekoppeld aan de patiëntendatabase van onze Dierenkliniek. De database wordt ieder half uur gescreend op nieuwe informatie en zo blijft de informatie op de website up-to-date.

Wat zijn de voordelen voor de eigenaar?

In principe kan je als eigenaar waar ter wereld dan ook, waar een internetverbinding is, middels de Dierpas en bijbehorende codes de patiëntenkaart van je huisdier inzien. Dat is een prettig gegeven als je op vakantie bent en je huisdier overkomt wat. Een andere dierenarts is dan direct op de hoogte van alle medische gegevens. Andere voordelen zijn dat een eigenaar direct uitslagen kan zien of bijvoorbeeld de opnameverslagen kan inzien als zijn dier in de kliniek verblijft. Op deze manier wordt een heel nieuw communicatiekanaal tussen diereigenaar en dierenarts geopend. Naast deze medisch getinte voordelen kan de diereigenaar op de website een heel dossier, een dagboek en fotoarchief opbouwen.

Voordeel voor de dierenarts

De dierenarts krijgt een nieuw communicatiemiddel ter beschikking, kan direct dossiers inzien van aangesloten collega’s (denk hieraan bij behandelingen bij verwijzing naar specialist) en het allerbelangrijkste is dat op deze manier de belangrijkste informatie voor de eigenaar automatisch "op schrift" wordt meegegeven. Het EPD biedt hier enorme voordelen doordat de diereigenaar thuis alles nog eens rustig kan nalezen. Ook huisgenoten die niet aanwezig waren bij het bezoek aan de dierenarts zijn nu in staat om alles compleet na te lezen.

Voordeel voor het dier

Het huisdier zelf is zeker gebaat bij een betere communicatie tussen dierenarts en diereigenaar. In extreme gevallen en in het buitenland zou het direct kunnen inzien van een patiëntendossier wel eens levensreddend kunnen zijn, denk maar eens aan bepaalde overgevoeligheden voor medicijnen of onbedoelde interacties tussen medicijnen.

Dierenkliniek Deventer werkt sinds kort met de Dierpas. Veel eigenaren hebben er al een aan laten maken. Mogelijk dat de naderende zomervakantie in combinatie met de relatief lage prijs dit succes kan verklaren.

Mocht u geïnteresseerd zijn dan helpen onze assistentes u graag verder!

Bekijk ook de website dierpas.nl